Ambiente,  Kosta Boda,  Orrefors,  Orrefors Kosta Boda

Att skapa en monter

Det börjar med en tom yta. Ett ojämnt betonggolv utan väggar och det slutar med ett parkettgolv, fem meter höga väggar, ett kök, ett konferensrum och glas för miljoner. Allt på bara ett par dagar. Exakt hur det går till kan jag inte ens gå in på, givetvis gör jag ju inte detta själv utan har finfin hjälp på plats av Rolle och Mats från GreatWork som är dem som reser väggar, lägger golv, bygger kök och hänger upp grafik. Utan dem ingen monter!

Mitt jobb? Att koordinera deras jobb med servispersonal och ”putsen-frauen” så att inte alla går på varandra eller motarbetar varandra vilket lätt blir fallet när servispersonalen vill skynda sig att ställa köket i ordning men på så vis är i vägen för byggkillarna när de ska färdigställa just köket. Exempelvis. Platschef helt enkelt.

Och så givetvis att plocka upp allt glas, att vara den som har planen, som vet vart allt ska. Jag har min skiss över hur montern ska se ut, vart podier ska stå, vad som ska stå på vilket podie och vart allt konstglas skall stå. Det gäller att kommunicera detta till putzenfrauen så att saker och ting verkligen hamnar där det är tänkt.

Tillslut är det även mitt jobb att vara ”lite” kreativ, det vill säga att presentera, styla, dekorera och skapa miljöer i vilket glaset tar för sig och är så där vansinnigt vackert som bara kristall kan vara. I kväll stod jag och kliade mig i huvudet runt 18:30 när det var dags för just ”kicka-igång-kreativiteten-momentet”, men så insåg jag att jag var alldeles för trött och tänker istället vakna på min kreativa sida i morgon bitti och skapa displayer för både Orrefors och Kosta Boda. Tankar har jag givetvis redan, för vissa teman är rekvisita inköpt och till viss del kliar det i fingrarna men det får bli i morgon, nu sussa kudden!

Ambiente1-008

33 pallar med glas och inredning har vi tagit emot. Och packat upp.

Ambiente1-031

Stegen jag inte skulle gå upp på ens under pistolhot. Ännu en anledning att anlita kompetent, icke-höjdrädd, folk.

Ambiente1-038

Konstglas kommer i trälådor, fastskruvat i botten, med tillräckligt mycket skum för att bygga ett kuddrum på ett dagis.

Ambiente1-044

Kartonger, kartonger, kartonger. Allt är nu uppackat och i morgon börjar det riktigt roliga. Känner mig lite som ett barn innan julafton!

Foto: Sarah Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.