Formex,  Orrefors

Klotvaser från Orrefors

Formex har vi lämnat bakom oss men jag tänkte ändå passa på att visa upp lite lanseringar. Jag vill ju gärna lyfta mitt kära Orrefors men jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta. Orrefors har äntligen lanserat klotvaser, men de kommer lite försent i min mening och…håller inte riktigt måttet. Ingen av dem lever upp till Skrufs Pallo eller Svenskt Tenns Dagg. Men vi tar väl ändå en titt?

Jag gillar enkelheten i det slipade ”randiga” mönstret liksom det mer organiska mönstret med växten och jag tror att det kan göra sig riktigt fint mot en bukett. Däremot tycker jag att Orrefors kopierar sig själv lite för mycket. Eller rättare sagt, kopierar Ingegerd Råmans tidigare alster för Orrefors. Trist.

Bäst är vasen i serien Carat som Lena Bergström står bakom. Den är vacker och med vatten och solljus kan jag bara föreställa mig reflektionerna den kommer att ge ett middagsbord eller annan väl vald plats. Otroligt vackert! Dock är det ju så att slipat glas, eller gjutet med syftet att se slipat ut, nödvändigtvis blir ganska tjockt för att få till de djupa veck och skåror som är önskat. Det gör att vasen som helhet känns lite tung för mig. Om man jämför med exempelvis Dagg som har en mycket lättare känsla. Men skulle jag ändå vilja ställa den på bordet tillsammans med ljusstakarna? Ja det skulle jag, den skulle komplettera väldigt vackert.

Det smärtar mig att behöva konstatera att det här blev to little to late för Orrefors som ju har alla möjligheter att skapa vidunderliga mästerverk i sin hytta med alla skickliga glasblåsare som finns där!

Bilder: Jonas Lindström för Orrefors

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.