Bakning

Bästa frukostbullarna

Många är väl recepten på frukostbullar som jag, och säkert ni, har testat genom åren. Kalljästa över natten i kylen är väl de som fungerar bäst, hittills. Varianter som kallas ”snabba” och utan jäst gör sig icke besvär, då kan man lika gärna baka scones för det är ungefär vad det blir i slutändan i alla fall.

Men nu mina vänner ska ni få ett recept på de perfekta frukostbullarna, det bästa receptet jag har bakat tror jag. Det innehåller jäst och det ska jäsa men bara i 2 x 30 minuter och det har man faktiskt tid med på helgen för det är väl ändå bara då man bakar frallor och gör sig till? På helgen eller på annan valfri ledig dag.

Så spänn fast er och ladda upp inför bullbak till helgen, här kommer receptet på de bästa frukostbullarna jag någonsin bakat!

För 15 stycken

50 gram jäst
5 dl vatten
2 dl grahamsmjöl (eller annan valfri grövre mjölsort som du råkar ha hemma)
3 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
10 dl vetemjöl
1 tsk salt

Så här enkelt svänger du ihop det;

  1. Smula jästen i en degbunke tillsammans med vatten, olja och sirap och blanda tills jästen löst upp sig.
  2. Häll i grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet så att det blir en smidig deg. Arbeta degen cirka 10 minuter i en degblandare eller dubbelt så länge för hand.
  3. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare några minuter.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter, baka ut till avlånga frallor och låt dem jäsa ytterligare cirka 30 minuter övertäckta.
  5. Pensla på vatten och lägg på valfri topping, jag gjorde hälften med havregryn och hälften med vita sesamfrön.
  6. Grädda mitt ugnen i 225 grader i cirka 12 minuter.
  7. Njut!

Där har vi det, busenkelt men enormt uppskattat av familjen. Här delar vi på sovmorgnarna på sommaren (och på helgerna i vanliga fall) eftersom vi fortsatt kör på väldigt tidiga startskott så att säga. Därför kom Alex upp lagom tills att de nybakade frallorna kom ur ugnen i fredags, han åt dem till frukost och barnen fick dem som mellanmål – perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.