Bakning

Filmjölksbröd

Det var väldigt länge sedan nu men i veckan gjorde jag slag i saken och bakade ett filmjölksbröd. Egentligen är ordet ”bakade” halvt felaktigt i sammanhanget eftersom det ju mest handlar om att röra ihop torra ingredienser med filmjölk och sedan låta det sköta sig själv i ugnen i 1,5.


Men oj så gott det blir. Det tyckte inte minst Elliot som med god aptit åt två smörgåsar nybakat till sin kvällsgröt just den kvällen. Lilla hjärtat, ibland är han bottenlös den pojken.

Nåväl, ni brukar vara sugna på recept när jag bakar så här kommer detta smaskiga och saftiga, hyfsat nyttiga filmjölksbröd.

6 dl grovt rågmjöl

3 dl havregryn

5 dl vetemjöl

1,5 dl rågkross

1 dl solrosfrön

0,5 dl sesamfrön

0,5 dl linfrön

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

3 morötter (fint rivna)

1 dl mörk sirap

1 liter filmjölk

Grädda i nedre delen av ugnen i 1,5 h på 180 grader – sen är det bara att njuta! Personligen tycker jag att det räcker med lite smör och ost på ett så här gott bröd men lite creme cheese, skinka och skivade grönsaker skulle också vara superdupergott!

Foto: Sarah Berg

En kommentar

  • Isflingan

    Åh vad jag älskar filmjölkslimpa! Så gott och kan varieras i oändlighet 🙂 Olika mjöl, olika fröer, lägga till nötter eller torkad frukt i smeten eller kryddas med ex vörtmix eller brödkrydda. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.