Bakning,  Inspiration,  Sarah tipsar

Semlor – ett grymt recept

Ni som följer mig på instagram (@lifebysarah.se) vet redan att jag bjöd på semlor när jag lämnade gamla jobbet i fredags. Mycket uppskattat om jag tolkade reaktionerna rätt.

Nu råkar det vara så att min pappa tycker att semlor är bland det bästa som finns och när det blev bestämt att han och mamma skulle komma förbi i tisdags var jag bara tvungen att baka en ny sats släta kardemummabullar.

För.

Jag har det bästa receptet! Och nu får ni det också

Ingredienser

  • 50 gr jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 gr smör
  • 11-12 dl mjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel
  3. Värm mjölken till 37 grader tillsammans med de stötta kardemummakärnorna
  4. Slå mjölken och kärnorna över jästen och rör tills jästen löst sig.
  5. Häll i strösocker, salt och ca hälften av mjölet i mjölken
  6. Fyll på med mjöl tills degen är så gott som klar, spara kanske 1-2 dl. Tillsätt rumstempererat smör i små bitar (som sockerbitar är lagom), några i taget så att degen får en möjlighet att ta upp smöret.
  7. Avsluta med att tillsätta det sista mjölet (om det behövs) tills degen släpper från kanterna
  8. Låt jäsa 45-60 minuter
  9. Baka ut ca 18 runda bullar och jäs igen 45-60 minuter
  10. Pensla med ägg och grädda i ugn tills bullarna är gyllenbruna och fina. Jag brukar känna lite på mina för att se så att de har gräddats ordentligt. Jag litar inte riktigt på vår ugn tyvärr.
  11. Låt svalna under duk

TADA!

Här har ni dem, världens godaste ”semle-bullar”

IMG_4398

Foto: Sarah Berg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.