
Bullet Journal – hur startar man en Bujo?
Nytt år, ny Bullet Journal? Har du hållit på länge med detta kanske du har en äldre Bullet Journal igång som fortsätter in på det nya året men jag vet att både nya och mer rutinerade Bujoentusiaster gärna startar en ny på nyåret.
Så hur startar man då en Bullet Journal? Hur sätter man upp den och vad måste man ha med? Ja först av allt kanske vi kan stryka ”måste” helt och hållet, det är ju just själva poängen med en Bullet Journal, den blir din helt och hållet och du måste därför ingenting. Gutt!
Men om vi ska titta lite på ett vanligt upplägg, som jag bland annat har tagit till mig, så kan det se ut så här,
Så här gör du
Någon form av startsida, en Yearly Cover som indikerar på vilket år du är på. Du kommer med största sannolikhet att spara dina Bullet Journals och då kan det vara bra att veta vart i tiden du befinner dig när du kikar tillbaka.

Ett index – det här får du verkligen känna efter själv, behöver du ett? Kommer du att använda det eller har din bok kanske sådana där fina band som anger vart du befinner dig? Att bläddra känns inte så betungande.

Årsöversikt – det här däremot kommer du att vilja ha med. När det ska planeras semestrar, när förskolan stänger, när du är helt veckovill. Skippa inte årsöversikten, det är mitt råd! Jag använder den här nästan lika mycket som…

…månadsöversikten. Den är skulle jag påstå är jätteviktig. Eftersom du inte har alla månader och alla veckor klara i din Bullet Journal från start men kanske får något viktigt att notera flera månader framåt då behöver du din månadsöversikt. Jag kan lägga in saker som ”prel. träffa XX den här helgen” eller ”Bokklubbsträff hos Jennie” exempelvis. När jag sedan skapar upp mina nya månader och veckor flyttar jag över informationen från min månadsöversikt in i min kalender. Supersmart!

Key/Nyckel – här får du återigen känna efter själv, behöver du den här? Som ny kan det känns bra, har du hållit på ett tag har du säkert som jag det här i ryggmärgen vid det här laget och känner att du klarar dig utmärkt utan. Men det är helt enkelt en hjälp för att komma ihåg det här, när Ryder Carroll började sin Bullet Journal och utvecklade det här systemet hade han en tanke med uppgifter, möten, genomfört, framflyttat, avbokat osv. Tar er tiden att läsa på om Bullet Journaling här så kommer det att klarna.
Veckouppslag är kanske det allra viktigaste och här vill jag börja med att säga att håll det enkelt. Du kan på sikt brodera ut och göra hur avancerade uppslag som helst, men det tar tid och tid har man inte alltid. Det fiffiga är ju då att det går precis lika bra med enkla uppslag som är klara på två minuter – max. Du kan göra dem ensidiga för veckor när du vet att det inte kommer att hända så mycket, som semesterveckor, eller låta dem spänna över två sidor om du har en fullspäckad vecka. Kanske vill du till och med göra dem med en dag/sida och låta din Bullet Journal bli en resedagbok exempelvis. Det går precis lika bra, återigen, detta är din kalender och du gör den till det du önskar och det du behöver. Så bra!

Bullet Journal inspiration
Jag har som ni vet gjort det här i flera år nu, galet hur fort tiden går egentligen. Ni hittar mer information om mitt arbete på den här sidan och förhoppningsvis en massa inspiration via mitt Instagramkonto @bujo_by_sarah Och om ni har några frågor, eller många frågor, får ni mer än gärna ställa dem till mig här som en kommentar eller via e-post [email protected] det är bara roligt!

