Bullet Journal

Fem ovärderliga verktyg för Bullet Journaling

I våras, innan Coronapandemin satte stopp för de flesta planer, hade jag kontakt med Nybro Stadsbibliotek angående att hålla i en workshop om Bullet Journaling där under påsklovet. Ungdomarna hade fått önska aktiviteter på biblioteket under lovet och hade då önskat att jag skulle komma och prata och berätta om bujo. Hur fin komplimang är inte det, blir fortfarande lite varm när jag tänker på det. 

Hur som, det blev såklart inställt och vi hoppas att det istället kan bli av senare i höst eller kanske nästa år. Men eftersom jag ändå hann börja fila på den workshopen och dess innehåll tänkte jag att jag lika gärna kan dela det här med er istället. Det finns garanterat dem av er som tänker ”vad ääääär det där för grej egentligen??”

Så here we go, jag tänker inte att jag behöver presentera bullet journaling igen, läs gärna det här om ni är intresserade och vill veta mer. När du väl är igång kommer här mina fem ovärderliga verktyg inom Bullet Journaling. 

Månadsöversikt
Är precis vad det låter som, en översikt i ett raster eller vertikalt som ger en tydlig överblick över månaden och hur mycket eller lite jag har planerat. Ska jag ens tänka tanken på ytterligare en aktivitet den här månaden eller ska jag snegla på nästa? Den sista tiden har jag allt mer börjat använda mig av den vertikala modellen med jobb-event på ena sidan och privata grejer på den andra. Jag gillar den uppdelningen väldigt mycket och den lär få hänga kvar in på hösten.

Mind Body Soul – reflektioner
I slutet av varje månad har jag en sida för reflektion kring just Mind Body och Soul och det hjälper mig att hålla koll på hur jag faktiskt mår. Att inte alltid bara köra på utan att stanna upp och reflektera lite och kanske justera riktning inför nästa månad beroende på vad jag upptäcker att jag behöver. För ofta är det faktiskt så att när jag sätter mig med pennan för att fylla de där rutorna så upptäcker jag saker. Det kommer ut genom pennan men har inte alltid varit helt uppenbart för mig sedan tidigare. Och yes, jag vet, det låter sjukt flummigt men testa en gång så får du se <3

Keys/Nycklar
Är din egen nyckel till hur du förflyttar events i din kalender. Jag själv väljer att sätta små fyrkanter framför mina händelser i min kalendervy. En genomförd händelse blir en ifylld ruta, en delvis genomför blir en halvt ifylld ruta, en pil i rutan betyder att händelsen har flyttats fram och en kryssad ruta innebär att händelsen helt har ställts in. Så här behöver man ju inte jobba, det går utmärkt att använda sin bujo som en ”vanlig” kalender. Men när man kommer in i det blir det sjukt smidigt.

Årsöversikten
Är också precis vad det låter som men med den viktiga skillnaden att den skapar du och sätter först i din bujo. Eftersom inte alla månader och veckor finns klara från början behöver man någonstans att notera planer långt fram i tiden som man sedan flyttar över till sin månadsöversikt och sina veckovyer när man kommer dit i tiden. 

Trackers
Är nog lite av poängen med en bujo ändå, för många i alla fall. Ett sätt att följa något i din vardag och hålla daglig koll på om du genomför detta som du har tänkt dig eller om du avviker från din plan. Genom att skapa en tracker och fylla i den varje dag hjälper du dig själv att faktiskt skapa nya rutiner på ett enklare sätt. Det blir svårare att fuska, glömma eller hoppa över om du vet att du ska fylla i din tracker. Här är det ju bara fantasin som sätter gränser, jag har nog sett trackers hos fellow bujos för det mesta. Själv har exempelvis att dricka tillräckligt mycket vatten/dag, att gå 10 000 steg per dag och så vidare. Det varierar månad till månad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.