Rabarber och kanelmuffins med Crumble – oh my god!
Alltså, jag har nog bakat det godaste jag någonsin har bakat. Rabarber och kanelmuffins med crumble, allt enligt recept från den fantastiska Leila Lindholm. Jag överraskade min älskling med dessa idag och enligt utlåtandet är de vansinnigt goda. Så som det luktar i lägenheten vågar jag nog påstå att han har rätt.
Lätt som en plätt, en hel del moment men enkla sådana. Och ett fantastiskt, underbart, magiskt, sanslöst gott resultat.
Muffinssmet (grundrecept):
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
3 st stora rabarber
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skala och dela rabarbern i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda rabarberbitarna med smeten och fyll muffinsformarna till 2/3.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.