DIY,  Inspiration,  Sarahs kreativa

Skapa med vit lera

I morse bestämde sig Elliot för att återigen vakna kl. 05 och efter att ha yrat omkring på nedervåningen i någon timme eller två (det tog sjukt lång tid innan jag vaknade till) bestämde jag mig för att utnyttja denna tidiga morgon till något roligt.
Sagt och gjort, jag plockade fram ett paket vit lera som jag köpte för länge sedan men aldrig kommit till skott att använda. Sedan satte vi igång och pyssla. Vi hade väl lite olika nivå på vårt pysslande med kul hade vi båda två!

Jag gjorde en liten värmeljuslykta, en skål, en kruka och ett fat och gjorde på lite olika sätt med dem. Efter att ha knådat leran mjuk kavlade jag ut den i alla fyra fallen och klädde min lera kring ljust ett värmeljus modell större, en liten skål och en kruka jag valt ut och som jag tycker har rätt storlek.

Värmeljuset lämnade jag ett litet hål i botten på för att enklare kunna peta ut formen när den torkat. För skålen gjorde jag egentligen ingenting mer än att forma leran kring skålen och dra långa streck i den med en potatissticka.

Krukan däremot var jag orolig att den skulle fastna då den är lite större så här använde jag gladpack mellan den vita leran och krukan för att lättare kunna dra loss den och det fungerade alldeles utmärkt. Jag funderade på olja först men var osäker på vad oljan skulle göra med själva leran och jag ville ju inte ha fläckar på den så därför hoppade jag över just olja.

När jag hade format mina alster färdigt valde jag att ta lite vatten på fingrarna och liksom släta ut leran på sina ställen där jag ansåg att det behövdes. Krukan exempelvis ville jag ge ett nästan drejat intryck så här tryckte jag lite extra med fingrarna för att göra lite spår i leran och det funkade faktiskt.

Nu står de samtliga på tork, alla mallar och formar är borttagna och det kommer nog att ta ytterligare ett par dagar innan de är helt torra. I alla fall den större krukan. Tanken är nu att måla dem med en klarlack för att få dem att hålla bättre. Jag måste dock göra lite mer research här kring vilken typ av lack som är bäst. Jag vill verkligen kunna använda krukan som just kruka och då krävs det att den blir lite tåligare. Den lilla skålen däremot blir bara för dekoration och värmeljuslyktan går nog att använda oavsett om den lackas eller inte.

So far so good kan man nog säga, jag är positivt överraskad av den här leran, en vit lera som lufttorkar av sig självt och inte behöver brännas. Den är inköpt på Clas Ohlson och kostade verkligen inte många kronor men gick att göra en massa kul med. Nu är det bara fantasin som sätter gränser och jag kan definitivt tänka mig fler pysselstunder med lera här hemma framöver.

Foto: Sarah Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.