Twisted Candles
DIY

Twisted candles – eller snurrade ljus – så här gör du!

Nu har jag äntligen testat att göra snurrade ljus, eller twisted candles. Och det var så roligt, och enkelt, så det bara måste ni testa. Jag minns ju dessa snurrade ljus från min barndom, kan det ha varit sent 80-tal eller tidigt 90-tal kanske? Färgade, twisted candles i var och varannan ljusstake.

Och nu gör de alltså comeback, fast i en slags DIY-home-made-version som i mitt tycke är så mycket roligare.

Så här gör du twisted candles

Ett par saker behöver man ha koll på, ljusen man använder måste vara av genomfärgad paraffin annars kommer det inte att fungera.
Och yes, paraffin är inte det bästa vi kan använda för miljön, I know, men som ett undantag tycker jag att det kan gå an.
Vattnet som du använder för att värma ljusen behöver inte (ska inte) vara skållhett. Runt 40 grader blir kanon, värm ljusen i ungefär 5 minuter.
Använd ett rent underlag och en kavel för att platta till ljusen där du vill twista dem innan du börjar vrida.
Det ska vara relativt enkelt att kavla, som nykokt kola ungefär, annars bör du värma dem ett tag till.
Sist men inte minst behöver du en behållare med kallt vatten att lägga ljusen i efteråt så att de stelnar igen.

Välj rätt ljus

Att hitta de rätta ljusen är inte helt enkelt, det mesta är av 100% stearin. Jag letade länge och väl och hittade tillslut på Hemshopen.se . De har i mitt tycke, det överlägset största utbudet av färger (för man vill ju variera!) till kanonpriser och de är garanterat genomfärgade. Jag köpte mina härifrån och är topp tunnor nöjd med resultatet. Dessutom kom de så här fint paketerade, alla var hela, inga hade legat och skavt mot varandra och blivit fula, bara en sådan sak är man ju tacksam för. För er som bor i närheten går de också att köpa i butiken som ligger precis vid ICA Almérs i Färjestaden.

Så värm ett par ljus i taget, kavla, vrid, kyl ner. Svårare än så är det inte men sååå roligt!

Och du, om du kavlar alldeles för tunt kommer ljusen att börja rinna när du bränner dem sedan och då gäller det att välja både ljusstake och underlag med omsorg. Lagom är bäst med andra ord!
Jag använde min tumme som mått för mellanrummet, började i nederkant på ljuset, vred runt tummen och flyttade uppåt steg för steg, eller kanske vrid för vrid.

Jag avslutade varje ljus med att räta upp det så att jag var säker på att det var rakt, rullade det på längden som om jag rullat ut en saffranslängd till en lussebulle, innan jag la ner det i det kalla vattnet.

Har ni inte redan testat så gör det! Enkelt, roligt och snabbt och nu vet ni dessutom vart ni hittar ljus som fungerar, inga tveksamheter där. Skulle jag rekommendera att göra det här med barn? Ja absolut, inte tvååringen men han som snart blir 6 år (!) skulle lätt ha klarat av det här!

Snurrade ljus – årets pysseljulklapp? Ge bort färdiga eller skriv ett fint ”recept” på hur man gör och låt mottagaren av ljusen och receptet testa själv. Jag hade blivit jätteglad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.