Trädgård

Ett trädgårdstips

Nu ska ni spetsa öronen om ni är trädgårdsintresserade och funderar på att plantera någon form av klätterväxt.

Vi gjorde just det i höstas, vi planterade inte mindre än 125 (!) plantor murgröna längs vår ena tomtgräns, eller en del av den, ungefär 25 meter långt. Murgrönan är tänkt att klättra på en hög spaljé som vi byggt av armeringsnät och rejäla stolpar. Spaljén och murgrönan är tänkt att bilda en grön vägg på sikt som skyddar oss mot grannarna åt det hållet. Och här är det nog på sin plats att påpeka att det inte är vanliga grannar. Vi har en industritomt åt det hållet, verksamheten där har förändrats väldigt mycket sedan vi flyttade in och tja, bara det faktum att det är en företagsverksamhet där nu och vi har vår privata bostad precis bredvid säger nog det mesta. Det används ju på lite olika sätt och därför kände vi att ett insynsskydd av det här slaget skulle vara skönt.

Oh well, i samband med att vi planterade dem gjorde både jag (och mamma som hjälpte mig) mycket research kring hur de skulle planteras. Det här är ju som ni förstår en ”liten” investering och man vill ju gärna att det ska bli rätt. Vi fick då rådet att binda upp dem med en slags gummerad bindtråd som vi köpte. Den skulle vara extra skonsam.

Men.

Har det funkat? Nix pix. nästan varenda en av stänglarna har gått av, precis där bindtråden är satt. Och jag är inte helt tappad när det gäller trädgård, jag har inte bundit dem för hårt, det har funnits plats för stängeln att röra sig. Men de har alltså vissnat och gått av.
Härom kvällen satt jag och tittade på gamla avsnitt av Trädgårdstider (yes, tant, jag vet) och fick då höra John Taylor säga ”man ska inte binda upp klätterväxter, de blåser bara sönder, de hittar sin väg ändå”.

Pling pling, poletten trillar ner.

Det är ju precis så det är. Suck! Tack för den björntjänsten du personal på Blomsterlandet som var så bergsäker på hur det skulle göras.
Så alltså, bind inte upp era klätterväxter, de går bara sönder! Nu har jag varit ute och plockat bort all bindtråd, bättre sent än aldrig liksom. Och det positiva i kråksången är att själva plantan inte är död, tack och lov, det frodas som sjutton vid rötterna.

Men vi köpte plantor som var 125-150 cm höga, betalade en slant extra för just det, och nu har de alltså gått back en del kan man säga. Men men, det kommer att ta sig, plantorna är friska, det kommer bara att ta längre tid innan vi ser den där gröna väggen som vi har föreställt oss. Men den kommer, om jag bara har lite tålamod. Kan man köpa det någonstans?

8 kommentarer

 • Amy Johansson

  Hej Sara,

  Så fint! Kan du berätta lite mer om själva spaljén? Det ser nästan ut som trådar men det är alltså armeringsjärn? Har du några bilder där man kan se hur det är gjort?
  Mvh Amy

  • Sarah

   Hej Amy!

   Ledsen för sent svar! <3 Ja men det stämmer, det är armeringsnät som bara är fästa på baksidan av de stolpar vi gjutit ner. Baksidan är också i vårt fall "utsidan" mot grannen så inget som vi ser och därför valde vi att göra så. Grannen är heller ingen annan villatomt utan en mindre industritomt så det är inte speciellt känsligt 🙂

   Har nog tyvärr inga bilder från själva monteringen är jag rädd.

   Ha en fin dag!

 • Natalie

  Jag funderar på att plantera murgröna som ska klättra på armeringsnät precis som ni gjort. Klättrar murgröna bra på nätet? Vissa klätterväxter vill ju ha mer en trävägg att sugar fast sig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.