Trädgård

Hårt och mjukt

Om vi nu ska bygga oss den där pergolan vi drömmer om innebär det givetvis en väldig massa hårda material. Reglar, stolpar och ribbor.

Men för mig innebär en pergola också textilier och mjuka material. Bara reglar gör så att säga ingen pergola. Inte om den ska användas vilket ju är själva tanken.

Under pergolan kommer matmöblemanget att hamna och där finns redan nu en platsbyggd sittbänk som vi har dynor till. Det enda problemet med de där dynorna är att de är väldigt fult solblekta. De är dock perfekta i mått och storlek till just denna bänk så jag tänkte istället klä om dem. Jag har sneglat på tygerna Dorthy och Sigbritt hos IKEA och tror att det skulle bli riktigt, riktigt fint. I väntan på den där Trissvinsten och inköp av de här så att säga.

Och förutom att de vinklade ribborna på taket ska ge skön skugga har jag även tänkt komplettera pergolan med knytbandsgardiner som går att dra för när det behövs. Lätt, luftigt, enkelt att ta ner och tvätta eller ta in för vintern. Och dessutom inget vindfång vilket är väldigt viktigt.

Just det där med vinden är faktiskt en stor anledning till att vi gör det här. Vi har tidigare försökt ge den här platsen skugga och svalka med hjälp av segel men de blåser sönder. Hela tiden. Och det är givetvis otroligt tröttsamt för utan solskydd är platsen så gott som obrukbar en varm och solig dag då det är både för ljust och för varmt för att kunna vara där.

Nu ser jag istället en sval, skuggig plats framför mig. En plats för lek, umgänge, middagar och sköna stunder i största allmänhet. En plats som går att använda och utnyttja så mycket mer än vad vi gör idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.