Trädgård

Murgröna som insynsskydd

Jag får ganska många frågor om vår ”häck” av murgröna som är planterad längs hela den långa och höga spaljén vi byggde. Jag förstår det, för precis som ni som frågar säkert tänker, valde vi att bygga och plantera just spaljé och murgröna för att den är snabbväxande, vintergrön och bildar ett vackert insynsskydd. Det är i alla fall målbilden.

Vi. Är. Inte. Där. Ännu.

Men vi är på god väg, så mycket som jag har googlat och läst om murgröna, plantering, skötsel och så vidare kan jag snart kalla mig proffs. Puh! Just nu är det daglig skötsel och omvårdnad av den och det ger resultat – äntligen!
Men vi är inte framme ännu och då är det två år sedan i september som vi planterade den. Jag skulle tro att vi börjar närma oss ett resultat (Sverige – vi har ett resultat!) om 2-3 år vilket alltså innebär att vi landar runt 5 år innan den är ”färdig”. Det kan vara bra att känna till för den som söker en snabb lösning.

Man får jobba hårt för att få en fin häck (!) oavsett vilken sort man planterar. Ska den växa jämnt och se fin ut hela vägen kräver det sitt arbete. Med det sagt har jag lärt mig ett och annat på vägen som jag gärna delar med mig av om det är så att du har hittat det här inlägget just efter att ha googlat ”murgröna insynsskydd”.

Tips och råd för plantering av murgröna som insynsskydd

  1. Plantera inte på hösten! Det ska man kunna göra, enligt den återförsäljare vi köpte av (kan tyvärr INTE rekommendera så väljer att inte skriva ut namnet) kan man plantera ända in i Oktober men det hade jag inte gjort om. Den fick en tuffstart. Plantorna hann inte rota sig tillräckligt så när vårsolen kom efter en kall vinter brändes alla blad bort. Alla. Vid det laget trodde vi att vi hade 25 meter död och vissen häck, så var det tack och lov inte. Men jag skulle alltså välja att plantera på våren om jag skulle göra om det.
  2. Snåla inte med diket. Gräv brett och gräv djupt så att du kan ge plantorna gott om ny fin jord när du planterar. Plantorna är mindre än andra häckplantor men ska få lika mycket jord, det är ett bra mått.
  3. BIND INTE UPP DEN! Det här är nog det värsta av allt. Vi fick rådet att binda upp den med en slags mjuk bindtråd. Jag gjorde det, med alla 125 plantorna, väldigt löst, men alla gick av just där jag hade satt bindtråden. En murgröna både kan och ska klättra själv. Det du kan göra när den har börjat växa och förgrena sig är att trä den försiktigt i spaljén för att leda den på rätt väg så att säga. Men ingen tråd.
  4. Håll undan ogräs vid rötterna. Ogräs tar växtkraft från den jord du har gett plantorna och ska hållas borta. Jag rensar vår häck ett par gånger per säsong i samband med att jag…
  5. …gödslar med kogödsel. Första gången jag gödslade använde jag hönsgödsel efter ett tips från en bonde men det märkte jag inte av alls. Sedan jag började använda kogödsel (tack för tipset mamma!) istället kan jag nästan se hur den växer veckorna efteråt.
  6. Vattna! Så självklart men ändå, slarva inte med detta. Se till att den har lätt fuktig jord hela tiden och vattna speciellt noga när du har gödslat så att alla godbitar i gödslet kommer ner till rötterna.
  7. Välj ditt läge om du kan. Vi hade inte så mycket val, det var i söderläge vi behövde insynsskyddet och det är där spaljén och plantorna står men en murgröna trivs egentligen bättre i halvskugga. I och med att vår står så utsatt bidrog det till att alla bladen brändes bort de första två vårarna. Tjäle i marken, rötter som inte kan suga upp fukt och varma soliga vårdagar är ingen bra kombination.
    Men om man nu har den i stark sol som vi har skulle jag säga att du ska försöka vattna även bladen och stänglarna, inte bara jorden. När våra plantor nu har hunnit rota sig ordentligt klarar de detta bättre men första åren var tuffa.

Som sagt, den är ännu inte det insynsskydd vi önskar men nu kan jag i alla fall se att den har rotat sig ordentligt och börjar växa som den ska. Ett par år till kommer det nog att ta men jag känner redan att det börjar bli värt arbetet så att säga. Det kommer bli bra. Det kommer bli fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.