Trädgård

Planteringskalender/skiss

Igår planerade jag för sneakers, idag planerar jag för blommor och planteringar ute. Visst börjar det klia lite i odlarfingrarna nu för oss som anser oss ha sådana? Jag har trotsat vädret inomhus och piggar upp hemmet med diverse lökar och tulpaner i var och varannan vrå. Det funkar verkligen!

Utomhus får jag ge mig till tåls ett tag till, men drömma kan man ju, eller hur? Och i år tänker jag mig lite av varje.

I våra fyra odlingslådor tänker jag mig följande,

 1. Jordgubbar
 2. Kryddor, bara ett fåtal i år, kanske basilika, mynta och något mer?
 3. Snittblommor
 4. Snittblommor

Exakt vilka blommor det skulle vara vet jag inte ännu. Dahlior känns givet, jag har fastnat extra för den här, Café au Lait. Men i den andra är jag mer tveksam. Någon som har några favoriter eller tips?

Jag började plantera vit trift och pioner i landet som omgärdar själva planteringslådorna men jag är rädd att just pionerna inte har mått så bra i vinter och inte överlevt. Vi får väl se, de blommade första året, inget alls förra/andra året och nu håller jag tummarna. Kanske får jag faktiskt inse att de inte har överlevt.

Men sen har vi ju krukorna på trappan, dem som säger ”välkommen hem” och ska vara lite så där extra inbjudande och trevliga. Det lilla hörn som är vid vår trapp blir ohyggligt varmt och extremt oskyddat från solljus under sommaren och här trivs egentligen bara medelhavsväxter som tål denna torra värme. Förra året fick ett citronträd och några lavendelplantor göra jobbet. Jag tror att jag kör på en favorit i repris här!

I alla andra krukor och planteringar runt om hoppas jag kunna sprida ut mina övervintrade pelargoner. Jag har precis klippt ner dem och börjat vattna dem mer regelbundet. Läste någonstans att de första veckorna efter att man har klippt ner dem ska man inte plantera om dem så jag har väntat lite med det men snart är det dags för ny, frisk, pelargonjord till de små rötterna.

Har ni också börjat planera för plantering och vårblommor?

2 kommentarer

 • Helena / Bara en kaka till

  Kryddor är ju ett måste! Vi har också salvia, för den står sig året runt och är SÅ god att fritera i brynt smör och hälla på färdigköpt färsk ravioli. Middagen färdig på under 10 minuter!

  Sedan har vi mynta enbart för att kunna göra mojitos. Alla säger att den sprider sig, men det gör den banne mig inte hos mig. Och så har vi rosmarin också, för den övervintrar snällt. Och persilja, som också övervintrar, för den går åt till chimichurri när man grillar. Och så en lite kraftigare timjan, som också övervintrar. Ett år köpte jag kryddorna på Plantagen, men de var taniga och svaga och dog allihop. Så då lovade jag mig själv att aldrig mer köpa färska kryddor som ska planteras ut någon annanstans än på Plantskolan i Färjestaden, nära Malkars. Ett hett tips! De kryddorna är tåliga!

  • Sarah

   Bra tips! Jag har också köpt på Plantagen tidigare med ganska uselt resultat. Men däremot köpte jag vanliga kryddor på ICA förra året och när jag hade nypt av hela plantan tänkte jag att jag kan ju lika gärna testa att plantera ut dem och de tog sig hur bra som helst! Tips faktiskt. Men Färjestadens Plantskola kan nog bli ett besök där, eller handelsträdgården i Förlösa som ju faktiskt ligger väldans nära 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.