Trädgård

Poletter och en pergola

Efter att ha spenderat så gott som hela helgen utomhus och upplevt den första riktigt varma vårdagen (försommar?) i söndags väcktes tankarna återigen på en pergola.

Vi har funderat på detta ett tag och jag har då hela tiden tänkt att den skulle placeras till höger eller till vänster på vår stora altan som löper längs med hela husets framsida. Det har dock skavt lite eftersom jag älskar symmetri när det kommer till hus, och framför allt äldre villor av den typ vi har. Det är symmetriskt i alla vinklar och en pergola i ett av hörnen hade brutit den symmetrin.

Men.

Sen zappade jag förbi ett äldre avsnitt av Bygglov där de byggde en pergola på ett hus med en utbyggnad mitt på fasaden, liknande vårt, där pergolan blev en förlängning av den utbyggnaden. DÅ trillade poletten ned. Det är ju precis så vi ska göra. Självklart! Då blir det nära till ytterdörren (man vill inte bära brickor med saft, kaffe eller mat alldeles för långt), det är symmetriskt, det stör inte själva entrén och det skulle samtidigt ge oss utrymme till det soldäck som vi också vill ha. Vi vill ju alla gånger ha ytor för sol och värme också.

Nästa polett trillade ner när jag funderade kring solskyddet. En pergola i sig har ju en ganska gles struktur som inte nödvändigtvis skuggar så mycket och jag har funderat mycket på hur man skulle drapera tyger, eller göra hiss-gardins-lösningar på pergolans tak. Eller också lägger du ett extra lager tvärgående ribbor på själva pergolan och fäster gardiner längs dess väggar på det sätt som Ulrika gjort. Enkelt att ta ner och tvätta, skjuta åt sidan och helt ta undan till vintern och dessutom med ett gott extra solskydd ovanifrån. Perfekt!

Älskling jag veeeet att vi har ett sovrumsprojekt i sommar men ska vi bara fundera lite på en pergola också? 😉

Foto: Ulrika/Colorelles och Fialins Stil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.