Vi två blir tre

Att sova hela nätter…igen

Elliot har sedan han var runt tre veckor gammal sovit i eget rum. En väldig massa anledningar till det, kort sagt fungerade det bäst för oss.
I samband med att jag slutade amma i Augusti lärde han sig att somna själv i egen säng och vi sov faktiskt hela nätter sedan han var bara 3-4 månader då han själv valde att sluta nattamma.

Sen kom hösten, det kom sjukdomar, tänder och separationsångest och plötsligt var det bara att somna på oss som gällde. Efter ett par timmar vaknade han och fick då komma in till oss. I början fungerade det, han somnade om och även om vi inte sov tipptopp så sov vi i alla fall hjälpligt. Men från att kanske ha sovit en timme hos oss till en början sov han tillslut endast en timme i sin egen säng och resten inne hos oss med en vaken period på 2-3 timmar mellan en sisådär 02-05. Fullständigt ohållbart. Lägg till i ekvationen att mitt hår blev en snuttefilt, en snuttefilt han gärna rev och slet i under natten i sin troliga frustration över att inte sova.

O H Å L L B A R T!

Så för ett par veckor sedan fick jag nog. Tvärnog. Läste allt jag kunde komma över om barn och sömn under en dag och bestämde mig för att nu ska han somna i egen säng igen och vi ska hitta tillbaka till att sova hela nätter. Punkt.

Det tog ungefär två veckor av kämpande, vissa nätter har jag ägnat 2 timmar åt att ”natta om”, och givetvis sammanträffade min beslutsamhet med att de två framtänderna uppe skulle bryta igenom. Dålig timing på den måste jag säga.

Men.

Nu är vi i hamn. Superhjälten somnar i egen säng på bara några minuter, han sover så gott som hela nätter, alla nätter, med undantag för någon ”stoppa in nappen-övning” som ju tar max ett par minuter och det är så obeskrivligt skönt. För oss alla.

Sömn alltså, verkligen inget att skämta om, effekten av sömnbrist hade aldrig visat sig för mig innan jag skaffade barn. Nu vet jag bättre. Och det är värt att kämpa. Det är verkligen värt det.

Foto: Sarah Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.