Fotografering

Fotografering

En liten lista om hur, vad, när, varför och lite annat gällande fotografering. Inte fotografering i allmänhet utan min f o t o g r a f e r i n g. Är självlärd och gör säkert inte ”som man ska” men det brukar ju bli bra ändå.

Vad använder du när tu tar dina bilder? Jag använder en Canon Eos 550D med ett Tamron-objektiv, vår nya Olympus Pen Lite E-PL7 och min iphone.

Bästa stället att fota på? Utomhus

Sämsta stället att fota på? I mörka rum. Kan bli jäkligt snyggt med rätt ljussättning men dem möjligheterna har inte jag så då blir det istället bara mörkt och…mörkt.

Bästa effekten? Oj, just vad gäller kameran är det nog macro-inställningarna. Läste, och tog till mig, ”var din egen zoom” för många år sedan och så är det verkligen. Våga komma nära dina objekt istället för att använda zoom allt för mycket. Det funkar för mig och blir bättre och att lägga fokus på något riktigt nära och låta omgivningen suddas ut tycker jag är fint.

Visa en gammal bild du fortfarande är riktigt nöjd med!

Den här! Det är så mycket som ryms i den bilden. Inte bara Erik och Emelie och deras närhet utan känslorna innan., stämningen i kyrkan timmen innan Emelie skred in när bandet övade och både Erik och jag hade känslorna på utsidan. Jag var nygravid, fortfarande hemligt för de flesta men familjen visste ju och känslorna åkte berg-och-dalbana. Ja, det är mycket helt enkelt. Jag är såååå nöjd med att ha fångat det här ögonblicket för jag tror att alla inblandade, jag, Erik, Emelie och faktiskt alla i kyrkan minns just d e t t a ögonblicket. Magiskt!

Jag älskar att fota brudpar. Jag är aldrig så nervös som just innan vi sätter igång, det är så mycket ”där och då” och så väldigt lite ”vi gör om det i morgon om det inte blir bra”. Hua. Men oj vilken lycka och vilka strålande, glada människor!

Jag gillar mindre att fota djur. Herregud, att fånga Alice är så gott som omöjligt. Och eftersom hon inte är ett stort fan av hundgodis heller så finns det väldigt få trix… Morr.

En funktion du saknar på din kamera? Hm. Nej jag vet faktiskt inte. Jag är som sagt självlärd och inget proffs så jag har nog snarare lärt mig det kameran kan erbjuda och saknar därmed inte så mycket. Skulle istället säga ett bra stativ. Inför nästa större fotografering ska jag unna mig ett. Ett kamerahus + ett tungt objektiv väger en del och efter en heldagsfotografering som det ofta rör sig om är huvudet, ögonen och handlederna slitna. Faktiskt.

Dina bästa tips för de bästa resultaten?! 1. Det är en materialsport. I det här fallet är det sant. Bra utrustning = bättre resultat. 2. Våga gå nära och zooma inte så mycket. 3 Fota hellre i soldis än i gassande solsken. Många tror att ju finare väder desto bättre bilder men nej, det stämmer inte. 4. Lägg lite tid på att lära dig ett bildredigeringsprojekt, de flesta bilder går faktiskt att rädda i efterhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.