Fixat & Donat,  Hemma hos Disponenten,  Inredning,  Inspiration,  Vit inredning

Att måla golvet vitt

IMG_1220a

Nu är det gjort, så gott som i alla fall, golven på övervåningen har blivit vita och det är så skönt! Det är enhetligt, vitt, vackert, ljust och fint. Gulnade trägolv har tonvis med charm men speciellt fina är de verkligen inte.

Tänkte att jag skulle passa på att dela med mig av ett par erfarenheter till dig som eventuellt vill göra samma sak. Exakt hur golven ska tvättas, målas och så vidare tycker jag att du ska fråga i färghandeln. Alla golv har sina förutsättningar och proffsen vet helt enkelt bäst. Lyssna på dem och gör exakt som de säger. Det är mitt råd.

Men ett par andra tips som kan vara bra att tänka på, praktiska saker ni vet.

-gör det innan ni flyttar in! Självklart kan tyckas men om ni har möjlighet till det så gör det. Någonstans mitt i andra strykningen, när vi började se resultatet av vårt arbete, sa jag till Alex ”varför gjorde vi inte det här direkt??” och han fick då vänligt men bestämt påminna mig om att han visst hade velat det men att jag då hade sagt nej. Vet inte om det var sammandragningarna, foglossningarna eller gravidhjärnan som fick mig att säga nej då men det är lättare när man inte har möbler på plats. Punkt.

-det må vara lättare utan möbler men det går! Vi målade 80% av vår övervåning i ett svep och staplade alla våra möbler på resterande yta och i våra tacksamt stora garderober. När fem dygn hade gått ställde vi tillbaka möblerna på de målade ytorna och tog tag i resten. Det är inte smidigt men det går med lite logistik.

-hoppa över att maskera. Jo faktiskt. Vi har vackra, höga golvlister i så gott som alla rum och dessa tar man inte bort för att måla ett golv då de riskerar att gå sönder. Vi maskerade listerna i första vändan men hoppade över det i andra omgången. Varför? För att med gamla lister, målade i flera omgångar, håller inte färgen. När vi drog bort maskeringstejpen följde färgen med och vi fick måla om listerna också. Otroligt tråkigt och onödigt när man faktiskt är tillräckligt stadig på handen för att måla kanterna på golvet för frihand och utan tejp.

-raka av dig håret. Har du hund? Raka den också. Det spelar ta mig tusan ingen roll hur många gånger du dammsuger och torkar golven mellan strykningarna. Det är hår överallt. I alla fall i vårt hem. För nej, varken jag eller Alice är nyrakade. Men vi borde kanske ha varit. För golvens skull.

-antalet strykningar. På våra golv blev det totalt fyra strykningar, då gick golven från gulnade (på sina håll ganska mörka) till snövita utan minsta genomlys någonstans. Till hela vår övervåning som vi uppskattar är en sisådär 60-70 kvm (finns ingen ritning över huset) gick det åt 9 liter färg.

Foto: Sarah Berg 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.