Fixat & Donat,  Inred med blommor,  Inspiration,  Sarah tipsar

Jag gjorde det!

Jag har lyckats odla min första lilla ek! Efter att försökt med detta år efter år utan att lyckas var jag nära att ge upp men vilken tur att jag inte gjorde det för här står den ju. Liten, spröd och alldeles ljuvlig!

Det roliga är att jag tidigare år har gått och noga valt ut ekollon som jag tyckt sett ”pigga och vitala” ut. Det har ju inte alls fungerat. I år bad jag Alex att samla ihop ett par innan han körde över dem med gräsklipparen och han, som inte visste vad jag skulle ha dem till, skopade bara upp en näve och lämnade in till mig i köket. Det var inte ekollon som såg mycket ut för världen det vill jag lova. Men tji fick jag.

img_0836-1

Så vad är egentligen tricket? Tja, för det första att plocka dem senare än jag tidigare gjort. Inte förrän i Oktober. Och att sedan låta hela högen med ekollon ligga i vatten till en början, tills svansarna visar sig. Först då plockar man upp dem och sätter dem i avsedda ekollonvaser eller sticker nålar i dem och hänger dem på kanten till ett glas eller liknande. Det är nu det börjar bli lite trixigt för nu måste man se till att den lilla svansen verkligen har vatten varje dag.

Efter någon vecka eller två kommer rötter att börja synas och efter ytterligare någon vecka slår den lilla gröna grodden ut och bryter fram. Lycka!

Foto: Sarah Berg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.