Inred med blommor

Vårens sticklingar

I helgen som gick fick jag äntligen ner mina pelargonsticklingar i jorden. Jag brukar köra vattenvarianten, det vill säga att låta dem rota sig i vatten först. När jag ser att stickligen har fått ett stort rotsystem flyttar jag över den i jord. Det har funkat för mig tidigare så jag fortsätter så. Har läst att det finns viss risk att rötterna ruttnar men det har aldrig hänt mig.

När jag har låtit dem ”fästa sig” lite i jorden (jag rycker faktiskt försiktigt i plantan för att testa) brukar jag börja knipsa av de lägst sittande bladen. Detta för att ge toppen av plantan mer kraft då jag vill att den ska börja växa på höjden och därmed inte ödsla kraft på lågt sittande blad. De första knopparna som visar sig ryker också enligt samma princip. Visst gör det ont när knoppar brister som Karin Boye sa.


Nu är det alltså bara att vänta, mina sticklingar i år är ganska stora och därför sätter jag dem inte ens i mitt Sagaform-drivhus men med mindre plantor hade jag absolut gjort det. Förra året växte sticklingarna så att det knakade där i.

Jag har förresten en hel drös med sticklingar från mina Dr. Westerlund, är det någon som är intresserad här i närheten, bara hojta till! De är plockade från plantor av sticklingar som jag tog så här års förra året och de plantorna idag är s t o r a.

Foto: Sarah Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.