Inredning,  Inspiration

Jobba som inredare

IMG_9860

Jag fick en kommentar häromdagen med en fråga kring den utbildning inom inredning och homestyling jag gått. Frågan gällde vilken utbildning jag tror är bäst, om det är värt det, om det finns mycket jobb och om jag tror att det är rätt att satsa på.

Det är ju som ni förstår ingen liten fråga att svara på och vissa av frågorna är jag heller inte rätt person att svara på. Men jag ska försöka sammanställa bra saker som andra bloggare/inredare/stylister redan har skrivit kombinerat med mina egna tankar och erfarenheter.

Jag läste en distansutbildning som sträckte sig över en termin vid Designskolan i Göteborg. I den period i livet som jag befann mig just då passade detta mig väldigt bra. Jag kunde fortsätta mitt dåvarande heltidsarbete och samtidigt utbilda mig vid sidan av. Jag har bara gott att säga om den utbildning jag gick och jag gillade att den tog upp hela spektrat, från grundläggande kunskap kring inredning, färglära etc. till hur man faktiskt startar ett eget företag, tankar kring prissättning med mera.

Men.

Detta är ju en relativt liten utbildning och jag är långt ifrån färdiglärd. Den fick mig att vilja läsa och lära ännu mer. Hade jag haft möjlighet hade jag gärna gått tillbaka till skolbänken och läst en flerårig utbildning, exempelvis den här vid Linnéuniversitet i Växjö. Frida har sammanställt flera olika utbildningar som är väldigt bra. Nu är det snart ett år sedan den publicerades så kanske har något ändrats sedan dess men där finns väldigt många bra länkar så spana in den!

När jag hade avslutat min utbildning startade jag ett företag och började ta kontakt med lokala aktörer i stan. Jag gjorde en del uppdrag pro bono för att visa vem jag är och vad jag kan men när det därefter skulle ”dra igång” hade jag inte modet att faktiskt hoppa. Jag vågade inte säga upp mig från min fasta, trygga och bra tjänst och att jonglera en chefstjänst med ett nystartat företag går liksom inte. (Hur tänkte jag??)

Att det inte fungerade berodde alltså helt och hållet på mig själv. Jag hade inte modet. Det är bara att krypa till korset och erkänna detta. Jag har dock arbetat en del med mässor och merchandising i mitt arbete som Marknadskommuniktör för Orrefors och Kosta Boda under de senaste åren. Så att bli sin egen är inte alltid den enda vägen att gå.

Att svara på om det är värt det går alltså inte heller. Det kan bara du som individ svara på. Om det är det här du vill, om det är inredning du verkligen brinner för då kommer det att vara värt det. Men innan du går vidare och utbildar dig skulle jag tipsa dig om att lyssna på den här Haket-poden med Louise Svensson. Brutalärligt om hur det är att faktiskt arbeta som stylist/inredare.

Jag skulle också tipsa dig om att ta kontakt med en inredare/stylist/frilansare och fråga om du får följa med som praktikant i en vecka, helt gratis givetvis, för att se och förstå jobbet från insidan. För en sak är säker, jobbet är slitigt. Det är långt ifrån så glamoröst som det ibland kan se ut på tv där inredaren har en eller två starka snickare som bär och kånkar och gör allt det tunga. I själva verket finns varken en Matte & Willy eller en Johnny & Mattias. Man kånkar och bär själv. Man packar lådor, bilar, väskor och förråd och man packar upp dito. Oftast med bara några dagar (eller timmar) däremellan. Många av de jobb/mässor jag gjort har jag gjort helt själv. Det är tungt, slitigt och jätteroligt på samma gång.

Mitt nästa tips blir att läsa Tant Johannas inlägg om sitt liv som ”egen” och hur hon har gjort i början av sitt företagande.

Slutligen, finns det mycket jobb? Jag tror så här, det gör det. Men de trillar inte över dig utan du måste själv skapa dina jobb och uppdrag. Att jaga kunder och uppdrag, att kunna sälja in dig själv och dina tjänster är till en början lika viktigt att kunna som själva inredningen. Beroende på om du bor i en stor eller liten stad ser det ju olika ut, både i form av möjligheter till uppdrag men garanterat också i form av konkurrens. Gör en ordentlig konkurrensanalys innan du bestämmer dig och varför inte söka upp potentiella samarbetspartners och börja nätverka redan nu? Oavsett vilken utbildning du väljer kommer det att innebära praktik i olika utsträckning (skulle vilja sticka ut hakan och påstå att om utbildningen inte erbjuder praktikperioder ska du inte välja den) och då är det bra att ha dessa kontakter.

Som sagt, ett långt, långt, långt inlägg om något som ligger mig varmt om hjärtat och ett område som jag själv hoppas få anledning att utforska djupare längre fram i livet. Hoppas att du som kommenterade och ställde frågorna nu blivit något klokare. Det ÄR jätteroligt, det ÄR ett slit och om detta ÄR din passion kommer det definitivt att vara värt det.

Foto: Sarah Andersson från Formex Augusti 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.