Inredning,  Inspiration,  Kosta Boda,  Orrefors,  Orrefors Kosta Boda

Tsarens skål

Kosta-Boda-Art-Gallery-092

Tsarens skål, eller Dukatskålen som den egentligen heter, beställdes av det ryska hovet i St Petersburg under den sista tsaren Nikolaj II:s tid. Tsarfamiljens exemplar prydde sin plats i Vinterpalatset fram till den ryska revolutionen 1917. Men redan 1897 visades den största modellen på Stockholmsutställningen på Djurgården och var då det vackraste som glassverige kunde erbjuda.

Tsarskålen var en utmaning för alla led  inom bruket, den var otroligt tung för glasblåsarna att hantera på pipan. För den allra största modellen handlade det om uppemot 40 kilo. För sliparna innebar den cirka 20 kilo att balansera mot slipen. Exakt vem som har formgivit skålen är svårt att fastslå men man vet att två bröder, Wilhelm och Ferdinand Stude på Kosta glasbruk, var de första som slipade den mycket avancerade skålen. En smått fantastisk historia.

Under arbetet med det nya galleriet i Kosta har originalskålen, mönsterprovet, hittats och den kan nu ses och upplevas i galleriet. Ett råmaterial som de skickliga sliparna säkert inte skulle ge mycket för. Den är ju så långt ifrån färdig. Men jag tycker den är fantastisk, vilket hantverk!

Foto: Sarah Andersson

2 kommentarer

    • Sarah

      Hej Berne och tack för dina kommentarer! Nej det stämmer, skålen på bilden är bara ett slipprov man hittat som vid tillfället fanns i Kosta Boda Art Gallery.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.