Inspiration,  Sarah tipsar,  Trädgård

Att plantera en syrénhäck

Inlägget presenteras i samarbete med Plantinavia.se

Nu blir det ett långt inlägg så håll i er, det är helt enkelt inte möjligt att visa, förklara och berätta om allt i korta ordalag.

Som ni vet bestämde vi oss för att plantera en syrénhäck längs den del av tomtgränsen som tidigare varit en infart men som nu är stängd för oss, själva upphovet till hela vägbygget i vintras.

Efter en del kontakt med Therese på Plantinavia (ett proffs ut i fingerspetsarna, det hon inte kan eller vet om att plantera häck är inte värt att veta) levererades våra plantor i tisdagskväll. Strax efter att den sista (?) snön hade smält bort. Måtte det nu inte komma mer snö, då tror jag att jag dör en smula…

Dagarna innan hade vi fått tydliga instruktioner via mail om både själva leveransen och hur vi bäst tar emot plantorna och sköter om dem både fram tills dess att de planteras och hur vi skulle plantera för att ge plantorna bästa möjliga förutsättningar, bevattning och så vidare.

När jag kom hem i onsdags och fick se plantorna blev jag otroligt glad och imponerad. Det är inga plantor vi pratar om, det är buskar. Jag tror att detta är den största storlek du kan köpa på syrénplantor, de är 80-100 cm höga vid leverans och blommar redan. Bara en sådan sak, de blommar! De måste ha haft en betydligt finare vår i Holland, där de har vuxit upp, än vad vi har bjudits på här hemma.

Syréner går att köpa från små skott och bevisligen upp till faktiska buskar så ja, jag blev väldigt glad.

Nu till själva planterandet, att påstå att jag såg fram emot grävandet är en överdrift. Det gjorde jag inte alls och jag fasade dessutom lite för hur marken och jorden skulle vara att gräva i men det hade jag inte behövt. Det gick klart över förväntan att gräva, vi grävde och planterade 15 meter häck på en förmiddag. Verkligen inga problem med andra ord.

Vi hade nog inte behövt jordförbättra men valde att göra det i alla fall, rather safe than sorry som man säger. Men det är ju ganska snabbt gjort och därefter var det dags att börja placera ut plantorna. Jag ställde ut dem alla ovan jord först, vred och vände, bytte plats på ett par stycken, tog ett par steg tillbaka och funderade, vred och bytte lite till. När jag kände mig nöjd fick de komma ur sina plastkrukor (öh, hinkar) och i jorden. Sedan vred jag lite till för att få dem raka och räta och slutligen fyllde jag på med jord och plattade till. Jag har verkligen inte gjort det här tidigare men det kändes inte så svårt, tack vare de tydliga instruktionerna, och det var sååå roligt!

När sedan alla var på plats påbörjades projekt vattning. Först ett par kannor per planta och sedan genom den medföljande droppslangen som fick vara igång en halvdag för att verkligen blöta upp jorden och rötterna ordentligt, det var strålande sol och väldigt varmt i lördags när vi gjorde detta så just den biten blir individuell för alla som planterar. Syréner använder tydligen ingen energi när temperaturen stiger över 12-13 grader och behöver då inte speciellt mycket vatten. Framöver ska jag istället vattna plantorna när det varit många torra dagar i sträck, kanske 2-3 gånger i veckan beroende på väder. I veckan som kommer läste jag att det ska regna så då behövs det ju inte vattnas. Lite fingertoppskänsla här alltså, jorden ska vara fuktig men inte blöt.

Så nu har vi vår efterlängade syrénhäck på plats och hoppas på goda förhållanden i vår och sommar så att häcken får den allra bästa starten och vill växa sig så stor och hög som vi hoppas på.

Foto: Sarah Berg, nybliven syrénhäcksexpert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.