Inspiration,  Sarah tipsar

Hur bokklubben kom till

9789175034881_200x_oppnas-i-handelse-av-min-dod_pocketJag fick en fråga bland kommentarerna om hur jag gick tillväga när jag skapade bokklubben och jag tänkte att det kanske jag lika gärna kan svara på i ett inlägg om fler vill veta? Det började egentligen med att Emma drog igång en bokklubb i Göteborg precis när vi var på vippen att flytta därifrån och därför kunde jag inte vara med där. Sedan dess hade jag den där bokklubben i bakhuvudet och var bra sugen på att göra något eget. Efter ett år av föräldraledighet kände jag att det var dags, jag behövde ”något eget”, jag älskar att läsa och att träffa mina vänner så här är grymt kul!
Så jag började fråga om intresse på bloggen, har ni ingen blogg kan ni kanske slänga ut frågan på Facebook eller över fikabordet på jobbet, föräldramötet. Vart som helst. Jag fick ganska många napp och då skapade jag en Facebook-grupp till vilken jag bjöd in dem som hade nappat och sen var vi igång. En Facebook-grupp är absolut inget nödvändigt, det är nog min egen yrkesskada som spelar in där tror jag, men det är väldigt kul.
I gruppen skriver vi nästa möte, diskuterar val av ny bok, skriver betygen på de böcker vi redan har läst, delar ut vägbeskrivningar (alla tjejerna kände ju faktiskt inte varandra från början, jag blev navet i vår lilla grupp, lucky me!!) och så vidare. Det är smidigt och roligt men givetvis ingen nödvändighet.
Sen bjöd jag helt sonika in till en första träff och föreslog i gruppen en första bok att läsa. Den som är värdinna (eller för den del värd, vi råkade bara bli tjejer) väljer nästa månads bok så att alla får välja då och då. Egentligen är det en lögn att säga “månadsbok” för så ofta träffas vi inte riktigt. Vi ses nog snarare var sjätte vecka eller så.
För mig var det viktigt när jag skapade bokklubben att detta skulle vara något roligt. Det ska inte vara stressigt att läsa eller jobbigt att planera en meny i klass med Nobelfesten. Tanken var att bjuda på något enkelt och att ge oss gott om tid att införskaffa och läsa varje bok. Fokus ligger på att läsa, träffas och ha det trevligt.
Jag har fått frågan ibland, “dricker ni inte ens vin?” och det gör vi faktiskt inte. Vi ses på vardagar och de flesta måste köra för att få ihop det så det har inte blivit så. Men när bokklubben fyller ett år, eller ett varv runt, tänkte jag att vi skulle fira lite med en middag hemma hos mig inklusive vin. Tror knappast att den kommer att bli bättre dock för det kan de knappast bli. Jag skrattar så mycket dessa kvällar att jag är alldeles hes när jag kommer hem.
Är du sugen på att göra något liknande? Tveka inte, det är superkul och jag längtar varje gång till nästa träff. Just nu längtar jag nog lite extra för jag har precis läst ut denna bok och den behöver jag verkligen diskutera känner jag!

En kommentar

  • Ida

    Tack för inspiration! Jag hoppas kunna dra igång något liknande på sikt. Dagarna och veckorna har ju en tendens att bara försvinna (heltidsjobb och två pojkar 1,5 och 3,5 år, du vet nog vad jag menar…) men samtidigt har man ju verkligen behov av något helt ”eget”. Jag tar även till mig av ditt tips om (barnfri) dejt på hemmaplan, det behöver ju inte vara svårare än så. Hoppas du får en bra tisdagskväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.