Clean Eating,  Inspiration,  Träning & Hälsa

Superfood och chiafrön

Vad är det här egentligen? Det jag håller på med? Superfood? Rawfood? Många nya begrepp och många frågor blir det. Men det är inte så väldigt konstigt egentligen. Superfood är ett samlingsnamn på en mängd livsmedel som har stora hälsofördelar. Exempelvis väldigt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Ett sådant livsmedel som jag har pratat mycket om och använder dagligen är chiafrön. Chiafrön är inte något mystiskt som man bara hittar i hälsokostaffärerna, i alla fall inte här i Göteborg, utan de finns i vanliga mataffärer. Antingen på hyllan för gryn och gröt eller på den avsedda ”hälsohyllan” som finns i många butiker nu. (Man tackar!)

Chia frön är små, små svarta eller vita frön som på många sätt kan liknas vid linfröet. Det är rikt på kostfibrer, antioxidanter, omega-3, B-vitaminer, mineraler och protein och det går att använda i det mesta. Jag blandar ner det i mina smoothies och eftersom det sväller i vätska är det väldigt mättande. Det går också att göra chia-pudding av det vilket jag gör ibland för variation eller varför inte blanda ner det i din gröt om du är van vid att äta det?

Det är helt enkelt ett superfood-livsmedel och jag rekommenderar alla att testa det. Vad säger ni, skulle ni vilja att jag framöver skriver mer om vilka ”konstiga” livsmedel jag äter och gör dem lite mindre konstiga?

 

6 kommentarer

 • Linda

  Hej! Har själv ätit chiafrön ett tag. Inte för att jag följer någon diet, men just för att de är hälsosamma som du beskriver. Brukar också blanda dem i smoothies eller i min frukostgröt.
  Väldigt imponerad över hur bra du är på att hålla fast vid dina nya kostvanor. Vet ju hur roligt du tycker det är med bakning osv. Bra jobbat!

  • Sarah

   Tack gumman! Det funkar och jag mår så himla mycket bättre så nu kan jag faktiskt stå framför en ”förbjuden godsak” och tänka att nej, jag mår bara dåligt av det. Då blir det lättare men det här med bakningen… Oj vad jag saknar det, har dessutom lyckats pricka in många Leila bakar och Hela England bakar på tv senaste tiden, INTE bra för hälsan det kan jag säga. Att baka rawfood är liksom inte alls lika kul. Tyvärr 😉

 • Lisa

  Ja! Älskar att läsa (och bli tipsad) om kost och hälsa!
  Älskar också inredning, så din blogg är en superkombination 🙂

  • Sarah

   Hej Lisa!

   Jag hittar det i både ICA Rosenlund, Hemköp Masthugget och Coop Bäckebol här i Göteborg. Det är dem där jag vet att det finns för att jag själv har köpt det men det finns garanterat även på andra platser. Kan tänka mig att Fram-butikerna i Linné och Haga har också. Hoppas att du hittar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.