Okategoriserade

Dahlior – så här gör jag!

Så roligt att ni är så många som frågar om Dahliorna, jag har verkligen fått helt otroliga blommor från mina knölar de senaste åren men jag skulle långt ifrån titulera mig expert. Jag delar gärna med mig om hur jag gör men ni får ta det med en nypa salt, lovar ni?

Om vi börjar redan i höstas så grävde jag upp dem efter första frostnatten och lät dem först ligga och torka en och en inomhus ett tag, slog in dem i varsitt tidningspapper efter någon vecka och la ner i papperspåsar som jag ställde i en av våra kattvindar. Det är ganska mörkt där (i alla fall höst och vinter) och lite svalare än i resten av huset. Ställer påsarna under fönstret där det drar lite.

I mars plockade jag fram dem och vissa av knölarna hade då redan börjat gro, andra såg i vanlig ordning helt hopplösa och ”döda” ut. Samtliga sattes i jord i vanliga fryspåsar. Välj storlek efter storlek på knölen, vissa av mina fleråriga knölar är gigantiska och kräver stora påsar. Det finns flera fördelar med detta, det tar lite mindre plats, är enkelt att återanvända år efter år och det kanske viktigaste av allt, du SER när det börjar gro rötter ur knölarna fast det ser helt hopplöst ut på ytan av påsen.

Jag gör en liten upphöjning av jord i påsen som jag sedan placerar knölarna över så att varje knöl liksom faller nedåt och sedan fyller jag på med jord så att endast det som är kvar från fjolårets bortklippta planta sticker upp.

Jag köper alltid ny jord till Dahliorna och den är ganska fuktig i sig så innan jag ser riktiga gröna blad vattnar jag inte alls. Man vill inte att knölarna ska ruttna vilket är en risk om de får för mycket fukt för tidigt.
Men när det är faktiska plantor måste man ju vattna, lite gödning någon gång i veckan.

Nu har de vuxit, rejält, och jag har toppat de som växte allra fortast. Sedan ett par veckor tillbaka har de fått flytta ut på dagarna för att avhärdas. Jag tror tyvärr inte att vi har sett den sista frostnatten här ännu och jag vågar inte plantera ut dem ännu. Men snart, om någon vecka, ska jag sätta ut dem permanent med en fiberduk över sig.

Jag har ju dessutom köpt ett gäng nya knölar i år… Herregud… Jag har alldeles för många. Så det kommer att bli trångt i landen i år. Maj gadd! Jag får göra det bästa av det helt enkelt.

Har du inte förkultiverat dina knölar redan gör det ingenting, om någon vecka kan du plantera ut dem direkt istället. Du får lika fina blommor ändå, du får bara vänta lite längre på dem. Det är tid du tjänar på att förkultivera dem inomhus så här. Gud vad jag längtar efter ett växthus! Men jag längtar ännu mer efter en ny hall, tvättstuga, badrum och kök så man får ju faktiskt prioritera sin önskelista lite 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.