Okategoriserade

Det stora trädgårdsinlägget 2020

Jag har utvecklat ett stort trädgårdsintresse sedan vi köpte huset, ett intresse som bara växer och växer (!) för varje år. Och i år är jag så otroligt tacksam för vår trädgård, för att vi kan vara ute trots att vi sitter i självkarantän. Och tacksam för att den kräver en del arbete. Den håller tankarna igång och i rak motsats till vad jag skrev för någon dag sedan så gör jag upp en del planer för just trädgården. Stoppa mig där om ni kan! 😉

Våra planteringsytor ska få flytta på sig i år och det görs som ni förstår bäst innan de fylls med plantor. Alltså typ snart eftersom fönsterbrädorna här inne börjar fyllas på med just det…förkultiverade små plantor.

Så att flytta dem är prio ett, jag ska också försöka flytta en äldre odlingsbädd som de tidigare ägarna placerat på en annan del av trädgården. En del som för mig känns lite ”off”. Jag vill samla allt och verkligen ha min lilla yta för plantering och odling på ett ställe. I resten av trädgården vill jag gärna njuta av stora buskrosor, pioner och andra perenner som återkommer år efter år och inte kräver samma ”pill”. Dessutom blir fotbollsspelandet på gräsmattan här hemma allt mer intensivt så att ha en no-go-zon för fotboll är nog klokt och i övrigt får vi låta skotten vina är jag rädd 🙂

Men odlingslådorna är inte det enda som ska flyttas, på den yta som nu rensas finns även fyra vackra pioner (som helst inte vill flytta på sig, jag veeet) som ska få en ny placering samt 11 (!) stycken stora salviaplantor. Just nu är just pionerna och salviorna det jag funderar allra mest på, vart jag ska placera dem? Jag vet vart jag vill att de ska vara men jag måste läsa på lite mer om placering, sol/skugga och så vidare innan jag sätter spaden i jorden.

En ros har faktiskt redan fått en ny placering, varför inte liksom, när jag ändå är igång. Min absoluta favoritros i hela trädgården har haft den något märkliga placeringen precis intill dörren till boden vilket gör att den riskerat att få bladen avslagna när någon stängt dörren. Så kan vi ju inte ha det, den vackra rosen (som doftar ljuuuuvligt och som jag tror heter Aphrodite) får nu istället slå rot på framsidan av huset och möta oss när vi kommer hem om dagarna. Mycket roligare och mer logiskt.

De där fröerna då, vad är det egentligen jag har sått? Ja på bordet framför fönstret ovanför trappen (växthus?) står fler krukor än jag har koll på, det är luktärtor (måååånga luktärtor), zinnior, pionvallmo, fjädernejlikor, aster, roseniberis, malva (förra årets stora upptäckt!)

Slutligen har också dahliaknölarna fått komma i jorden, jag är dock liiite nervös över dem i år. Jag tycker inte att knölarna var lika hårda och bra som förr. Hm. Jag kanske måste komplettera med ett par nya knölar också. Bara för att vara säker liksom.

Hela trädgården, alla blommor utom en stor rosbuske, går i rosa, vitt och olika nyanser av lila och jag hoppas verkligen att jag får till den här odlingsytan så om jag tänker mig den. Då kommer det att bli väldigt, väldigt vackert.

torsdagstrio
Älskade luktärt!

Hur är ni? Storslagna trädgårdplaner? Ett par krukor på balkongen eller fönsterbrädan eller inget alls?

2 kommentarer

  • Sanna

    Vilken otroligt fin blogg jag hittade till! 😍 Här kommer jag hänga! Precis som du fick jag mitt stora trädgårdsintresse när vi flyttade till hus (2008) och precis som hos dig viner det stora, hårda fotbollar tvärs över trädgården. 3-åringen stampar även på mina rosbuskar – NÄR JAG TITTAR ÅT HANS HÅLL 😬. Nyfiken på mammas reaktion.
    I år har jag klickat hem 14 dahliaknölar från olika ställen, inte alls meningen att det skulle bli så många. Och så har jag sått olika luktärter och zinnia 😊. Härlig tid nu!!

    • Sarah

      Åh vilken fin kommentar, tack!🥰 Du är så välkommen hit, det låter som att vi har mycket gemensamt😃 Har själv 16 (!) dahlia knölar i drivbänk här hemma nu, herregud vilken plats det tar…😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.