Okategoriserade

Karriärsmammor

Har ni följt debatten kring karriärsmammor som blossat upp efter att Familjen Annorlunda-mamman skrev detta som sedan Elaine, Bella och Cissi svarade på?

En mycket intressant debatt, som väcker många egna tankar som jag faktiskt inte kan låta bli att kommentera för precis som Blondinbella håller jag med om att det här med att göra karriär inte ses som speciellt fint.

Jag har ju nu inte provat på att vara mamma och göra karriär samtidigt men jag gjorde karriär först och skaffade barn sedan vilket har gjort många upprörda. Tydligen. Jag fick många kommentarer för ett par år sedan som faktiskt gjorde ont. ”Jaha, du har valt att göra karriär du”. Som om det skulle vara dåligt eller göra mig till en sämre människa. Fick till och med frågan ”vill du ens ha barn?”. Vad är det för fråga att ställa egentligen? Och när man väljer att skaffa barn hänger ju ihop med långt mycket mer än ålder och karriär och hela tanken på att ”välja” att skaffa barn borde ju förtjäna ett inlägg i sig. Jag fick frågan om jag ens ville ha barn innan jag träffat Alex. Förstår ni då hur otroligt konstigt ställd den är?

Jag är, och har varit så länge jag kan minnas, av åsikten att om jag är missnöjd med något är det upp till mig själv att agera för att förändra min situation. Jag har studielån efter mina fyra års studier, det var ingen som betalade för min utbildning.Jag har slitit för mina betyg, jag har sökt jobb på egen hand, jag har gått på intervjuer, jag har presterat och levererat och klättrat internt i de bolag jag haft förmånen att jobba för. Min karriär har jag ansvarat för själv.  Och jag har en bra inkomst idag som jag inte tänker skämmas över för jag har kämpat för att ta mig hit.

Så om jag nu gjorde karriär först och skaffade barn sen, om jag kommer välja städhjälp framöver när jag återgår till arbetslivet igen (för att få mer tid tillsammans med min familj) eller om Pyttet får börja Föris något tidigare än vad jag egentligen önskat, ja då tycker jag nog att det är mina (och våra) val som ingen annan ska lägga sig i. Och jag skulle uppskatta om jag inte blir dömd för det ena eller det andra. Alla gör så gott de kan och att en kvinna skriver om andra kvinnor på det sätt som Carola gjorde tycker jag känns väldigt tråkigt. Det är år 2015, dags att börja stötta varandra istället!

Om jag passade på att göra karriär innan jag träffade mannen i mitt liv och ville skaffa barn, om jag var 34 innan det hände eller om du skaffade barn på gymnasiet och valde en annan väg än mig. Det spelar ingen roll, det ena är inte bättre eller sämre än det andra. Det är olika men jag kan lova att vi på våra olika sätt kämpar lika mycket.

Skrivet av: Sarah Berg som fortsätter vara mammaledig ett tag till men som också längtar tillbaka till jobbet lite då och då. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.