Okategoriserade

Morotsbröd & chiamarmelad med aprikoser

12 juni, 2018

Idag började jag dagen med att baka morotsbröd och göra chiamarmelad till oss. Jag ville baka ett bröd som jag gjorde mycket förr men som sedan fallit bort lite ur repertoaren. Tyvärr har också källan till receptet gjort det men jag tror att det är Hanna Göranssons recept i grund och botten. Är det någon läsare som vet bättre får ni gärna upplysa mig.

Det är i alla fall busenkelt, sätt ugnen på 180 grader och börja med att blanda ihop alla torra ingredienser. Fyll därefter på med de blöta och arbeta ihop till en deg. Fördela i en brödform (receptet räcker till en form) som du smort med lite kokosolja. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Receptet säger 35 men vår ugn kräver 40 så kolla med sticka för att vara helt säker.

Ingredienser till morotsbröd:

  • 2 rivna morötter
  • 2 1/4 dl bovetemjöl
  • 2 1/4 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 matskedar smält kokosolja
  • 2 vispade ägg
  • 1,5 dl blandade fröer (jag valde solrosfrö, linfrö, chiafrö och sesamfrö den här gången)
  • 1 dl grovt hackade nötter (jag tog valnötter)
  • lite hackad torkad frukt (i mitt fall aprikoser)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl osötad mandelmjölk

Grädda och njut!

Som synes njöt jag mitt morotsbröd med god ost och den chiamarmelad på aprikoser jag gjorde samtidigt. Om brödet är lite, lite omständigt (egentligen inte) är marmeladen busenkel.


Blanda 3,5 msk chiafrön med 1,5 dl vatten och låt det stå i 5-10 minuter. Rör om ordentligt så att alla frön är blöta och inte ligger och guppar på ytan. När chiafröna och vattnet har bildat en geleaktig massa kör du det med stavmixer tillsammans med den smak på chiamarmelad eller chiasylt du önskar. Jag har gjort detta med blåbär, hallon, jordgubbar och aprikoser och allt blir lika bra. Önskar du lite sötning kan du ha i en dadel också när du mixar men det behövs inte.
Just aprikosmarmelanden blir ganska lik fikonmarmelad i smak och konsistens vilket jag tycker är gott på detta bröd. Nu när jag tänker på det ska jag nog testa med just fikon nästa gång. Mums!

1

Inga kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.