Okategoriserade

Synestesi

Jag har precis upptäckt att det finns något som heter Synestesi, och detta trots att det är något jag på alla sätt och vis är begåvad med. Jag är ju vänsterhänt och vi sägs ju vara något mer kreativt sinnade, eller i alla fall använda vår högra hjärnhalva något mer än den vänstra. Kanske hör det ihop?

Tydligen är det i alla fall fastställt att vi vänsterhänta ser saker i bilder i större utsträckning och här kommer ju Synestesin in. Jag ser exempelvis året som en klocka där Januari är kl. 01 och December kl. 12. Olika färger har de dessutom, December är röd men Januari är vit, min egen månad Augusti är gul vilket är märkligt eftersom det inte precis är en favoritfärg. September är väldigt tydligt orange, April är grön men Mars är ganska odefinierbar.

Veckan däremot ser jag som en fiskekrok ungefär, en lodrät linje från måndag ner till fredag med en krok upp till måndag igen där lördag och söndag ”ligger”.

Är det någon mer som tänker så här? Och har ni i så fall varit medvetna om begreppet synestesi?

Jag missade min egen nyskapade kategori Summary förra veckan men nu är vi på nytt år, vit Januari-månad (som har börjat med snö, yay!) och det blir en Summary för veckan med funderingar kring Synestesi. Härligt att vara igång igen!

Sarah Berg

2 kommentarer

  • Elin

    Jag tänker också på året i bilder, siffror med! Men jag är högerhänt, har dock klockan på högerarmen. Pappa och farmor är/var vänsterhänta (men farmor fick ju öva bort det, den tiden alltså….).

    Jag ser året från januari till 31 juli vågrätt, där alla månader har olika färger. De är som avlånga kuber där det går att zooma in tex en månad då syns veckorna och ytterligare inzoomning syns dagarna. Även dagarna har olika färger och runt lördag och söndag är det typ tjockare linjer runtom.

    Siffror ser jag i 3D. Ser liksom tex siffran 7, då syns 8,9 osv suddigt bakom och allt mindre desto längre ifrån och samma sak med siffrorna framför.

    Jag fattar inte hur man tänker på tex år/tid och siffror på annat sätt än i bilder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.