Okategoriserade

Veckans krönika: Träning i stresstålighet

Den här sommaren har jag vid fler än ett tillfälle fått möjligheten att träna upp min stresstålighet. Och då tänker jag inte på stresståligheten rent allmänt, som småbarnsförälder och blivande brud tränar man den lite titt som tätt hela dagarna.

Nej, jag menar mer specifikt stresståligheten i köer och andra väntande forum. Det är mycket möjligt att det beror på att det på många ställen har varit sommarjobbare, som inte är helt vana vid jobbet, jag stött på. Men det har inte sett ut så.

För mig, som själv jobbat i butik och hanterat långa köer i kassor, är det o b e g r i p l i g t hur man som personal inte kan skynda sig. I min värld har personerna bakom diskarna rört sig provocerande långsamt och inte med varken fotarbete, en blick eller handrörelser försökt skynda sig. Det är i min värld också en enrom skillnad på att stressa och att skynda sig. Det går att skynda sig utan att bli otrevlig, att skynda sig med ett leende på läpparna och snabba fötter är en del av yrket och det handlar för mig endast om professionalism.

I en kaffekö stod jag tillslut och nästan hoppade och kunde inte låta bli att servera mig själv kaffet när det blev min tur så att jag bara var tvungen att störa tjejen i kassan med själva betalningen. Hon verkade ha mer än nog att göra ändå och att både servera kunden kaffe och ta betalt var helt enkelt minst en uppgift för mycket. För att vara snäll kan vi säga att det var rätt person på fel plats.

På IKEAs avdelning för byten och återköp ägnade en av de anställda en god stund åt att leta reda på, och byta, kvittorulle vid en arbetsstation som varken hon eller den andra tjejen faktiskt arbetade vid. Allt medan köerna växte och min hjärna kokade över. Att byta en kvittorulle går, med dagens maskiner, snabbt och är enkelt gjort i en handvändning. Det kan man alltså i min mening göra när man väl öppnar upp den arbetsstationen och någon faktiskt ska utföra sitt arbete där.

Vad tycker ni, är det ok att vid långa köer masa omkring och utföra sitt arbete lika långsamt som en sömning oktobertisdag eller bör man, för att visa kunderna lite god vilja, försöka skynda sig?

Med vänlig hälsning, häxan surtant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.