Sarah tipsar

Mina Kalmar-favoriter

I förra veckan gjorde jag som så många andra bloggare och bad er läsare om ”Önskerubriker” för kommande inlägg. Min trogna bloggvän Elin kommenterade med en uppsjö av bra förslag och här kommer det första. Mina Kalmar-favoriter.

När man, som jag, sitter och saknar Göteborg lite titt som tätt är det ju toppen att istället påminna sig om vad man har för favoriter i Kalmar. För de finns ju! Här är alltså mina favoriter i Kalmar, ställen, platser, saker du inte får missa om du besöker staden.

ladda ned

Kahls – om du som jag uppskattar en god kopp kaffe, jag menar riktigt god, tillagad av den bästa baristan. Ja då måste du besöka Kahls, hälsa på Sofie och beställa din favorit från deras yumyum meny. Det är Sofies ”fel” att jag numera dricker kaffe, jag var ju lite sen på den fronten. Men har man jobbat i samma hus som Kahls, haft kaffedrickande kollegor som promt skulle till Kahls vareviga rast och så Sofies magiska brygd, ja då blir det som det blir.

kattrumpan

Promenadstråken – Från Ängö och Lindö, runt Kattrumpan, förbi Systraströmmen eller genom staden, vidare ut mot Slottet och Stensö. Att följa vattnet i Kalmar är underbart. När vi bodde i Göteborg är jag glad att mina hurtiga Kalmarvänner så ofta Instagrammade de mest ljuvliga bilder från promenader eller löparrundor i dessa områden. Det spelar faktiskt ingen roll om det är sommar eller vinter, soluppgång, solnedgång eller mitt på dagen. Kalmar är vackert. Ohyggligt vackert.

kull1

Kullzénska – nu försöker jag ju att inte äta socker eller traditionell fika (vilket just nu går lite sisådär) men om jag skulle slå på stort och verkligen f-i-k-a ja då är det på Kullzénska det ska ske. En bit hemlagad blåbärspaj med vaniljglass i de gamla sekelskifteslokalerna från 1800-talet. Så får det bli.

image

Krusenstiernska – förutsatt att du kommer till Kalmar på sommaren så är en promenad till Krusenstiernska ett måste. Beläget bakom det röda planket i gamla stan, en ljuvlig gammal fruktträdgård med vitmålade gamla trädgårdsmöbler utplacerade här och var. Ta med dig egen fika eller köp hembakt i det lilla kaféet när det är öppet. Plocka ett äpple, lyssna, vänd näsan  mot solen och njut!

1

Kallskänken – Kallskänken erbjuder i stort sett allt du kan tänka dig i matväg men jag tänker nu specifikt på deras brunch. Som de själva delar upp det, Kallt, Varmt och Gott. Och när man nu snart kan börja utnyttja den söta lilla trädgården att sitta i och smaska i sig detta varma, kalla och goda så blir det liksom ännu bättre. Även om lokalerna i sig är riktigt bra de också. Funderar faktiskt på att dra med mig Alex hit inom kort, en första liten utflykt bara vi två om vi kan få barnvakt i en timme eller två för att kunna sitta ner och äta en måltid tillsammans, med kniv och gaffel, samtidigt, i lugn och ro. Mycket Gutt som Kallskänkarna själva säger.

postgatan

Postgatan – detta är faktiskt en Kalmarfavorit som ännu är oprövad för undertecknad. Lite märkligt då att lägga med den på listan kan tyckas men det är bara det att eftersom Viktor, Johannes och Martin som driver stället är halv-känningar (en väns man och en gammal parallellklasskamrat) vågar jag utan tvekan gå i god för stället. Detta är dessutom inte det första de här tre gör i gastronomisk väg så deras rykte fungerar som garant. Än så länge äter du lunch på Postgatan, eller middag om ni är ett sällskap på åtta personer eller fler som har bokat i förväg, och ni gör det i fantastiska lokaler. Nom-nom!

En kommentar

  • Elin

    Åh vad roligt att läsa! Det är alltid kul att höra vad andra tänker om staden, i synnerhet eftersom du är nygammal i stan, eller vad man ska kalla det 🙂 Angående kaffe på Kahls så började min man också dricka kaffe mer ordentligt efter att ha varit där och smakat Sofies brygd 😉 En annan är endast inbiten tedrickare ännu 🙂

    Och jag är också sjukt nyfiken på Postgatan, och Kallskänken har vi inte varit på än. Deras brunch har jag hört så mycket gutt om alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.