Sarah tipsar,  Sarahs kreativa

Mina pennor

Jag är som ni vet väldigt förtjust i mina pennor och häromdagen fick jag en fråga från en vän om vilka pennor jag använder och om jag kan rekommendera någon målarbok för vuxna. Min vän sa också att ”det kanske skulle kunna bli ett blogginlägg av det här”, hon är klok som en bok hon!

Jag har nämligen hittat pen-heaven och det delar jag gärna med mig av så slipper ni shoppa runt och testa på det sätt som jag själv har gjort. Jag har testat Tombow och Promarkers sedan tidigare men de kommer inte i närheten av de här, Copic Ciao. Copic finns i många flera modeller, de mest kända är nog Copic Markers (en liten instagram-sökning där och sen är ni fast) men jag föredrar alltså Copic Ciao och det gör jag av två anledningar. Formen på pennan tycker jag är skönare att hålla i och den dubbla spetsen där en ände är en vanlig marker men den andra är en pensel. Och vilken pensel sedan. Känslan när man målar med den är ungefär som en vanlig pensel där håren är till bredden fyllda med tjock oljefärg. Det är mjukt, lite trögt och väldigt skönt att måla med.

img_0774

Men detta är ju tuschpennor, spritbaserade sådana dessutom (för att de ska gå att blenda ordentligt) och sådana blöder som bekant ganska rejält. Så när du köper dem, köp till papper avsedda för ändamålet. För det första blöder det inte igenom, jag har Copic-anpassade papper som är supertunna men som ändå tål spriten. Fråga mig inte hur. När du ska blanda färger och vill ha mjuka övergångar är också dessa papper outstanding. Det är nästan inte värt att göra på ett vanligt papper efter att du har testat på dessa.

Så. Copic Ciao och Copic-papper alltså.

Dessutom är deras fineliners, de svarta tunna pennor jag använder för outlines eller bokstäver exempelvis, jättebra. Men här skulle jag dock vilja ge dig ett tips. Är du nybörjare och inte vet om detta är för dig ännu, köp något billigare. Jag använder spetsar mellan 0.8 mm och 0.05 mm. De tunnaste varianterna, mellan 0,05 och 0,3 sliter jag ut otroligt fort. Det säger sig lite självt, en så tunn spets tål inte så mycket. Så innan du är fullständigt såld och vet att det är värt det, satsa på något billigare. Dagens tips!

img_0776

Och så var det det där med målarboken. Den är svår. Jag köpte ett par förra sommaren men fastnade aldrig helt. Jag föredrar som sagt tuschpennor och pappret i böckerna är inte alls gjort för det utan för vanliga färgpennor a’la blyerts. Och i takt med att jag övat upp mitt tecknande har jag blivit mer sugen på att göra mina egna mönster och motiv och färglägga dessa. Så här blir mitt inte så insatta råd att bara gå efter ett mönster du fastnar för och tycker om. Du kommer trots allt att titta på det ett bra tag, det är rika och detaljerade mönster i alla de böcker jag sett.

Ja, det var lite om mina pennor det. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat vilket ni förstår som har orkat lästa ända hit 🙂

Foto: Sarah Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.