Sarahs funderingar

Alla andra men inte jag?

Jag tycker mig ha märkt en sak sista tiden, senaste dagarna bara, och det har med påsken att göra. Det verkar vara ett lite ”alla andra men inte jag”-tänk.

Alla verkar rörande överens om att ställa in resor, att släktträffarna inte kan bli av och att vi ska skydda de äldre och andra riskgrupper, att alla ska ta sitt ansvar och så vidare. Så långt så bra.

Men när det nu verkligen börjar närma sig hör jag fler och fler som när det väl kommer till kritan verkar strunta fullständigt i det. ”Jo men jag är ju frisk, jag kan ju åka hem över påsk”. Eller ”Jo men ingen av oss är ju sjuk så att vi åker och öppnar sommarstugan på Öland kommer ju inte att smitta någon”. Och så vidare.

Va? Ska reglerna gälla alla andra men inte er? Från Stefan Lövens facebook-sida har jag hämtat följande. Det är hans uppmaning och påminnelse till alla oss från gårdagens presskonferens. Snälla ni, läs den.

Uppmaning: Ställ in din resa i påsk. I mitt tal till nationen sa jag att var och en av oss nu behöver göra uppoffringar. Varje person behöver avstå från aktiviteter som du kanske sett fram emot. En sådan sak är resor i påsk. Det är naturligt att i oroliga tider, med några röda dagar, vilja återhämta sig och vara med sina nära. Många vill resa och umgås med familjen, med svärföräldrarna eller njuta av vårvintern på sin födelseort.

I år behöver påsken bli annorlunda. I år bör varje person avboka just sådana resor. Det är lätt att tänka ”men min resa har jag anpassat, min resa kommer inte göra någon skada”. När många tänker så uppstår precis den situation som samhället och sjukvården vill undvika. Då riskerar vi att det nya coronaviruset sprids snabbare i hela landet, att svärföräldrarna blir sjuka och att sjukvården blir överbelastad. Mindre orter i landet behöver sina resurser för den egna befolkningens hälsa.

Jag vet att det antagligen känns tråkigt och frustrerande att behöva ställa in det efterlängtade firandet. Men det är just nu nödvändigt.Om någon av er tvekar, eller har vänner som fortfarande vill resa bör ni veta följande. Det vilar ett tungt ansvar på den som i detta krisläge väljer att göra det trots myndigheternas avrådan. Det kommer fler påskar, men antagligen inte fler situationer där hela samhället så tydligt ber dig att avstå från resor på grund av en kris. Genom att du ställer in din resa så avlastar du vården. Du tar också ansvar för undersköterskan i intensivvården, för de äldre på orten där du tänkt handla och för tjugofemåringen med cancer som genomgår strålbehandling. Genom att avstå från en resa i påsk skyddar du andra medmänniskor. Det är det finaste du kan göra för ditt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.