Sarahs funderingar

Julens projektledare?

Är du också projektledare för julen hemma? Jag tror att många tjejer är, eller tar, den rollen och jag vet också att många håller på att knäckas under den. Jag hör det från många håll just nu, det börjar bli övermäktigt.

Det är oftast vi som planerar och gör julklappsinköp, slår in julklappar, ordnar med adventskalendrar och pyssel, ser till att Nisse-dörren kommer på plats och att Nisse hittar på roliga och kluriga bus från dag till dag. (bara detta är ju ett heltidsarbete…pust!) Ordnar med julblommor inne och ute för att det ska kännas jul. Kokar knäck och gröt och griljerar skinka för att dofter och smaker ska finnas på plats. Städar och pyntar med allt från stakar och stjärnor till tomtar. Deltar i chattgrupper kring julklappar till pedagoger och swishar rätt summa i rätt tid till den mamma som är snäll och ordnar. Kavlar pepparkaksdeg och dekorerar fulfinapepparkakshus. Köper barnens julkläder redan i November för att de inte ska ta slut och för att de ska finnas i god tid för att ta årets julkortsbilder.

Jag skulle kunna fortsätta men stannar här. Ni har förstått och någon hyperventilerar kanske redan och då vill jag bara säga STOPP. Andas.

Jag läser en bok just nu, Jul i Strandhuset, om en mamma som helt sonika rymmer från allting. Riktigt så drastiska ska vi väl inte vara, jag gissar att de flesta av oss ändå vill fira jul med våra familjer. Det är ju just det som är grejen. Vi vill det så förtvivlat mycket, och vi vill att det ska vara perfekt. Instagram-perfekt och ”för-barnen-perfekt”. Vilken förälder vill inte ge sina barn en magisk jul?

Men när julen börjar bli jobbig och lite to-much, jag kan själv känna av det ibland samtidigt som jag inser att jag också bidrar till det, får man ta ett steg tillbaka. Se det för vad det är.

Vi kanske inte ska haka på varenda torkade-apelsinskivor-girlang-trend och tradition utan välja ut dem som faktiskt är viktiga för oss, för mig, för vår familj och helt sonika strunta i allt det andra. Göra ett fåtal jultraditioner till våra egna och hålla fast vid dem för att vi vill, orkar, tycker om och njuter av dem. Resten kan ju faktiskt kvitta. Och känns det svårt kan man kanske helt ska skippa Instagram under november och december så blir det genast enklare.

Någon som kan känna igen sig i detta eller överdriver jag?

Så om du nu behöver en paus, och i lugn och ro få upp din egen julstämning lite så tycker jag att du ska luta dig tillbaka, skruva upp volymen och lyssna på den kanske vackraste versionen av O Helga Natt som finns. Från den tiden när man fick trycka in en tenor, en vitklädd luciakör, en orkester och en väldig massa publik i en kyrka med fantastisk akustik och bara njuta. Tack Rickard Söderberg för detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.